top of page

Knesmerter under løping? Hvordan du blir kvitt løperkne

  • Writer: Alex
    Alex
  • May 30
  • 5 min read

Har du kjent det? Sommersola skinner, joggeskoene er på – og Oslo-borgerne strømmer ut i løypene. Fra Bygdøy til Sognsvann, og langs Akerselva. Men så... Den samme knesmerten igjen; den som setter en stopper for flyten, turen og gleden!


Enten du er en ivrig løper, går tur i marka, eller bare liker å holde deg aktiv, kan “løperkne” snike seg inn og gjøre hver bevegelse til et ork. Ikke bare det; men det begynner å verke når du sitter, og opp trapper knaser det.


Det positive? Du er ikke alene. Og det finnes håp – uten at du trenger å slutte å være aktiv.


Knesmerter er en av de vanligste grunnene til at folk oppsøker hjelp fra en kiropraktor – og en av de største årsakene til dette er en tilstand kalt løperkne, eller på fagspråket: Patellofemoralt smertesyndrom.


Det er mye en kiropraktor kan gjøre for å hjelpe deg, både for å raskt redusere smerte før ditt neste løp, og i det lange løp!


Løperkne, vondt i kneet ved løping. Hvor man opplever smerter rundt kneskålen patellaen


Hva er løperkne?


Løperkne (patellofemoralt smertesyndrom) er en overbelastningsplage i det fremre kneet, og involverer strukturer som fettputen, senemembranen (synovium), og området bak kneskålen (patella). Disse strukturene er svært følsomme for irritasjon over tid, spesielt ved gjentatt belastning, som for eksempel ved løping, sykling eller trapper (1).


Og selv om navnet "løperkne" antyder at det bare gjelder løpere, rammer det også mange som går turer i skog, sykler, trener styrke, jobber fysisk, eller bare har vært litt for lite aktive over tid.


Anatomi av kneet - viser løperkne

Hos noen kan det til og med utvikle seg en betennelsestilstand, og smertene kan bli vedvarende hvis det ikke behandles.


Du med løperkne kan lett bli redd for at knasingen skyldes feil i brusken eller leddet.. Men det er som regel ingen alvorlig skade (2). Smertene er reelle, men kan i de aller fleste tilfeller behandles med riktige tiltak.



Vanlige symptomer på løperkne


Kanskje du har kjent det selv: en verking foran i kneet, rundt eller bak kneskålen – spesielt når du går i trapper, setter deg ned, løper, eller etter en lang dag på beina? Det kan til og med gjøre vondt å sitte stille i bilen eller på kino (3). Mange beskriver det som knasing eller en slags "gnissing" i kneet.


  • Smerter foran eller rundt kneskålen

  • Verking etter løping, hopping eller knebøy

  • Økt smerte ved trappegange (spesielt ned)

  • Knasing eller “klikkelyder” i kneet

  • Smerter etter å ha sittet lenge


Kjenner du noen som har knesmerter? Send dem gjerne denne artikkelen!📨


Hva forårsaker løperkne?


Løperkne er en repetisjonsskade. Lite belastning over lang tid. Derfor er overbelastning oftest hovedårsaken, men selve grunnen til overbelastningen varierer. Kneet er et enkelt hengselledd, men det fungerer i et komplekst system. Svakheter eller stramheter i fot, legg, hofte eller korsrygg kan føre til at kneet får en unødvendig høy belastning.


Vanlige bakenforliggende årsaker inkluderer:

  • Svak hoftemuskulatur (f.eks. setemuskelen Gluteus medius).

  • Nedsatt styrke i leggen, spesielt Soleus-muskelen

  • Nedsatt bevegelighet i ankel eller hofte

  • Dårlig teknikk ved løping, knebøy eller hopping

  • Dårlig fotstilling (for eksempel plattfot)

  • Tidligere skader i bein, kne eller hofte



Som kiropraktor ser jeg ofte at pasienter med løperkne har en kombinasjon av disse faktorene – og det er grunnen til at individuell vurdering er så viktig. Du må vite hvorfor akkurat du får vondt i kneet, før du vet hva du skal gjøre med det.


3 løpetips fra en kiropraktor


I klinikken ser jeg tre veldig gjentagende årsaker til at løpere får vondt i knærne. Nedenfor har jeg belyst de vanligste årsakene/ feilene en mosjonist eller nybegynner ofte har gjort:


1. Du løper for mye, for tidlig

Løping er en mengdesport, og du merker kanskje ikke effekten på knær eller bein med én gang. Men over tid – uke etter uke – kan det bygge seg opp til overbelastning og smerter. (4)


👉 Et godt råd: Øk treningsmengden maks 10 % per uke, og ta en roligere uke omtrent hver fjerde uke. Det gir kroppen tid til å hente seg inn, og reduserer risikoen for skade betydelig.


2. Du dropper styrketrening

Mange løpere elsker å være ute – og hater tanken på treningsstudio.

Å få en løper til å trene styrke inne, er som å få en barista til å velge pulverkaffe.

Men sannheten er: Styrketrening er en av de viktigste investeringene du kan gjøre for å beskytte knærne dine. Det styrker hofter, legger og setet – og reduserer belastningen på kneleddet.


💪 Tipset: Inkluder 1–2 styrkeøkter i uka, gjerne med fokus på ettbeinsøvelser og kjernestabilitet.


3. Du løper for sjeldent

Litt overraskende for mange: Du får faktisk færre belastningsskader av å løpe oftere – så lenge intensiteten og lengden er tilpasset nivået ditt.

De som løper sjeldent, har ofte en tendens til å løpe for langt eller hardt når de først er i gang. Det gir dårlig restitusjon, og høyere risiko for overbelastning (5).


✅ Ideelt: Løp 3–5 ganger i uken, variert mellom korte rolige turer og én lengre økt. Det gir bedre progresjon og færre skader.


Hvordan behandles løperkne?


Hos Sundvollen Kiropraktorklinikk tilbyr vi effektiv behandling mot løperkne, tilpasset ditt aktivitetsnivå. Kiropraktor Alex jobber spesifikt med å redusere friksjonen som oppstår rundt kneskålen ved løperkne. Dette kan ofte ha overraskende rask,- og smertelindrende effekt.


Alex gjør også en funksjonell eksaminasjon på din styrke, mobilitet og teknikk. Dette gir deg nærmere svar på hvorfor kneet ditt eventuelt er blitt overbelastet slik det er blitt. Dette hjelper deg til å sparke vekk knesmertene i det lange løp, og en liten ekstra bonus; ofte hjelper det deg til å løpe raskere!


bindevevsbehandling bløtvevsbehandling av kne med smerter fra løperkne kiropraktor

Behandlingsmetoder for løperkne kan inkludere:

  • Leddmobilisering og justering av knær, hofter og/eller rygg

  • Behandling av bløtvev og muskelspenninger

  • Tørrnåler (nålebehandling) for muskelavslapning

  • Trykkbølgebehandling for kronisk irritert vev

  • Taping for å avlaste kneskålen under aktivitet

  • Rehabiliteringsøvelser og treningsprogram


Har du hatt vondt lenge? Da har du kanskje utviklet kompensasjoner – som halting, endret ganglag eller overbruk av motsatt bein. Dette må også rettes opp i for å hindre at problemet returnerer.


Hva kan du gjøre selv for løperkne?


Det viktigste du gjør selv, er å bygge opp styrke og stabilitet rundt kneet (6) . Men det anbefales at du får hjelp av en profesjonell. Slik passer du på at teknikken er riktig, og at du ikke belaster kneet mer og mer! Her er noen grunnleggende tiltak:


✅ Ettbeinsøvelser – f.eks. ettbeins knebøy og step-ups

✅ Hofte- og setetrening – gluteus medius og maximus er ofte svake

✅ Ankelmobilitet – stiv ankel = dårlig knefunksjon

✅ Styrketrening for legg og fot

✅ Koordinasjonstrening og balanseøvelser

✅ Variert trening – kombiner løping med sykling eller svømming


I noen tilfeller kan vi anbefale såler eller skotips dersom fotstillingen bidrar til kneproblemet.


Har du prøvd noen av disse tiltakene? Skriv gjerne en kommentar under eller “Ja!”.


Når bør du ta kontakt?


Jo tidligere du søker hjelp, desto lettere er det å komme tilbake til smertefri aktivitet tidlig. Mange venter for lenge – og risikerer at smerter og kompensasjoner utvikler seg til nye plager i hofte eller rygg.


Hos Sundvollen Kiropraktorklinikk tilbyr vi grundige vurderinger og en konkret plan som er tilpasset deg og dine mål – enten du er mosjonist, løper ukentlig, eller bare vil gå tur uten smerter.


📩 Er du usikker på om dette gjelder deg? Send meg en melding, så tar vi en prat.

📆 Vi har ledige timer denne uken for både nye og gamle pasienter. Du trenger ingen henvisning ☎️31 41 50 05.


Alex – Kiropraktor ved Sundvollen Kiropraktorklinikk

Spesialisert i idrettsskader, knesmerter og bevegelsesanalyse

📍 Lett tilgjengelig fra Hole, Bærum og Ringerike.

📞 Kontakt oss i dag for en vurdering



Comments


Sundvollen Kiropraktorklinikk

©2023 Sundvollen Kiropraktorklinikk.

bottom of page